Jednou z prvních věcí, kterou řešíte při zařizování kuchyňské linky, je umístění a velikost dřezu. Jeho výběru proto věnujte pozornost a pečlivě si rozmyslete, jaký materiál, tvarové provedení i rozměry zvolíte. Zaměřte se také na nezbytné příslušenství a správnou instalaci.
- Sandra, redakce Heureka.cz
- Doba čtení: 5 min.
Základní rozdělení

Granitový dřez
Vyrobený z 80 % drceného přírodního kamene, žuly a křemene, zbytek tvoří pojivo a barviva. Prodávaný též pod názvem silgranit nebo fragranit. Pozor na méně kvalitní napodobeniny s pouhým nástřikem granitu.
Při výběru dřezu z granitu se zaměřte na druh pojiva, které může být akrylové nebo polyesterové. Modely s akrylem jsou mnohem odolnější vůči poškození a déle vám vydrží. Granitové dřezy s polyesterem jsou sice levnější, ale vlastnostmi připomínají spíše plast, a proto mají kratší životnost a celkově horší vlastnosti.
Alternativu granitových dřezů můžeme najít u tectonitových dřezů, které si uchovávají vzhled umělého kamene, jsou však tvořeny kompozitním materiálem z polyesterových pryskyřic a skelných vláken. Podobně jako granit odolávají mechanickému poškození, teplotu však zvládají hůře (max. 180 °C).
Vysoká odolnost vůči nárazu
Velký výběr barev
Dlouhá životnost
Imituje přírodní kámen
Snadná údržba dřezu
Vyšší cena
Tvrdý materiál – hrozí rozbití skleničky při dopadu

Nerezový dřez
Kvalitní provedení by mělo být vyrobeno z chromniklové nerezové oceli, která obsahuje 18 % chromu a 10 % niklu.
Hladký povrch – prevence plísní a bakterií
Vhodné do gastro provozů
Odolnost vůči korozi, chemii i vysokým teplotám
Snadná údržba
Cena
Viditelné zaschlé kapky – kromě matné či tkané struktury
Riziko škrábanců
Nutná tloušťka alespoň 0,5 mm

Keramický dřez
Odolný vůči vysokým teplotám i chemikáliím
Stálá barevnost
Elegantní design
Hygienický
Silný náraz ho může poškodit
Vyšší cena
Menší tvarová různorodost
Inspiraci, jak si co nejpraktičtěji zařídit kuchyň, se dočtete v našem článku Kuchyně.
Podle čeho vybrat
Délka, šířka a hloubka
- Délku a šířku porovnávejte vždy s velikostí kuchyňské linky a spodní skříňky
- Šířka skříňky vám vytyčí max. šířku dřezu
- Odkapávací plocha může zasahovat už do jiného prostoru
- Rozměr dřezu volte podle množství členů domácnosti a četnosti vaření
- Hloubka by měla být alespoň 20 cm
- Do mělčích dřezů se nevejdou velké kusy nádobí
- Hloubku vyberte i dle výšky vaší postavy
Při výběru rozměrů počítejte také se sifonem, který zabere místo pod dřezem.
Výška dřezu
- Výška kuchyňské linky se pohybuje okolo 86 cm
- Dřez by měl o pár cm vyčnívat nad pracovní desku
- Dlaněmi byste při umývání měli pohodlně dosáhnout na dno, aniž byste se museli hrbit
- Pro postavy vyšší než 170 cm by měl být dřez umístěn ideálně ve výšce 95–105 cm
Ideální výšku dřezu zjistíte tak, že si stoupnete rovně a ruce ohnete před sebe do pravého úhlu. Správná výška dřezu je potom zhruba 11 cm pod jejich úrovní.
Výška postavy | Výška pracovní desky od podlahy |
---|---|
150–160 cm | 82 cm |
160–170 cm | 86 cm |
170–180 cm | 91 cm |
180–190 cm | 94 cm |
Tloušťka materiálu
- Tloušťku materiálu zohledněte v případě, že chcete dřez zapustit do desky
- Čím je tloušťka větší, tím se vám budou hůře shrnovat drobky z linky přímo do dřezu
- Nerezový dřez by měl dosahovat alespoň 0,5 mm tloušťky
- Nerezové dřezy silné 1–1,2 mm jsou extrémně odolné a patří k nejkvalitnějším
Typ dřezu
- Rohový dřez – funkčně vyplní nevyužitý roh, šetří místo pracovní plochy
- Dřez s odkapávačem – pro odkládání nádobí, ideální do kuchyní bez myčky, ale i vícečlenné domácnosti
- Dřez pod desku – vytvoří s pracovní linkou jednu linii, zapuštěný dřez zamezí zatékání vody pod desku
- Celoplošný dřez – zčásti nahrazuje pracovní desku a zabírá větší plochu kuchyňské linky
- Jednodřez - nejpoužívanější, může být i s odkapní plochou nebo s vaničkou
- Dvoudřez – univerzální použití buď jako odkapávač, nebo vanička na čištění potravin
Záruka
- Před nákupem zkontrolujte i délku záruky
- V případě skrytých výrobních vad se vyplatí delší doba záruky než 24 měsíců
- Záruka se nevztahuje na poškození, která si způsobíte sami nevhodným užíváním
- Před použitím si vždy přečtěte doporučení výrobce
Příslušenství
Rady na závěr
Provedení pracovní linky a celkový prostor kuchyně vám částečně odpoví na otázku instalace dřezu. Nejběžnějším způsobem je montáž dřezu na desku, kdy se do pracovní desky vyřeže otvor určený pro dřez, který se přesahující částí zachytí o okraj desky. Elegantnější variantu představuje možnost zapuštění dřezu pod desku. V tomto případě vám nebude na pracovní lince nic překážet a instalace se obejde bez zbytečných spár.
Pro kamenné a kompozitní pracovní desky se hodí varianta dřezu v rovině s deskou, kdy se dřez opírá o vyfrézované drážky v pracovní desce. Výsledný vzhled je na pomezí předchozích možností. Existuje také tzv. celoplošná varianta, která zcela nahradí část pracovní desky.
Ať už jste zvolili jakékoli připevnění dřezu, musíte ho opatřit hydroizolací. Jinak se vlhkost dostane až k pracovní desce, kde mohou vznikat zdraví škodlivé plísně. U některých dřezů je těsnění součástí balení. Pokud ho v balení nenajdete, pořiďte si k zabránění prosakování vody bezbarvý silikon, který nanesete na styčnou plochu dřezu a desky. Pokud vám to prostory v kuchyni dovolí, zvažte umístění dřezu směrem k oknu nebo do prostoru.
Kolik prostoru můžete pro dřez vyčlenit? Do menší kuchyně se hodí spíše kompaktnější dřez, který nezabere příliš pracovní plochy. Pokud si dřez pořizujete do již existující kuchyně, vybírejte jeho rozměry podle šířky skříňky, do které dřez chcete vsadit. Ve větších kuchyních máte volnější ruku s výběrem, proto volte velikost podle vašich potřeb. Ty jsou závislé především na frekvenci mytí, přítomnosti myčky na nádobí a počtu členů v domácnosti.
Údržba závisí především na materiálu, ze kterého je dřez vyroben. Pravidelným čištěním a speciální péčí prodlužujete životnost výrobku, proto si před pořízením daného modelu zjistěte, jaké nároky na údržbu má konkrétní materiál, případně model s jinou speciální povrchovou úpravou.
- Umělý kámen (granit, tectonit) čistěte pomocí houbičky či jiného jemného prostředku, které zakápnete přípravkem na nádobí. Manipulace s drátěnkou a hrubým pískem by mohla povrch nenávratně poškodit.
- Keramika nevyžaduje žádnou speciální údržbu. Na její vyčištění můžete použít jakýkoli čisticí prostředek, který používáte doma.
- Nerezové dřezy vyžadují ideálně specializované čisticí prostředky na vodní kámen. K čištění nerezu byste neměli používat přípravky ani pomůcky abrazivního charakteru. Udržení leštěného povrchu si navíc žádá pravidelnou péči. Po každém mytí ho očistěte savým hadříkem a vytřete do sucha. Jen tak předejdete nežádoucím mapám z vodního kamene.