Jako přihlášený uživatel máte možnost nastavit si zobrazení Heureky.

Zobrazit původní Heureku

Jak vybrat dřez?

Jednou z prvních věcí, kterou řešíte při zařizování kuchyňské linky, je umístění a velikost dřezu. Jeho výběru proto věnujte pozornost a pečlivě si rozmyslete, jaký materiál, tvarové provedení i rozměry zvolíte. Zaměřte se také na nezbytné příslušenství a správnou instalaci.

  • Sandra, redakce Heureka.cz
  • Doba čtení: 5 min.

Základní rozdělení

Granitový dřez

Vyrobený z 80 % drceného přírodního kamene, žuly a křemene, zbytek tvoří pojivo a barviva. Prodávaný též pod názvem silgranit nebo fragranit. Pozor na méně kvalitní napodobeniny s pouhým nástřikem granitu.

Zobrazit více

Při výběru dřezu z granitu se zaměřte na druh pojiva, které může být akrylové nebo polyesterové. Modely s akrylem jsou mnohem odolnější vůči poškození a déle vám vydrží. Granitové dřezy s polyesterem jsou sice levnější, ale vlastnostmi připomínají spíše plast, a proto mají kratší životnost a celkově horší vlastnosti.

Alternativu granitových dřezů můžeme najít u tectonitových dřezů, které si uchovávají vzhled umělého kamene, jsou však tvořeny kompozitním materiálem z polyesterových pryskyřic a skelných vláken. Podobně jako granit odolávají mechanickému poškození, teplotu však zvládají hůře (max. 180 °C).

  • Vysoká odolnost vůči nárazu

  • Velký výběr barev

  • Dlouhá životnost

  • Imituje přírodní kámen

  • Snadná údržba dřezu

  • Vyšší cena

  • Tvrdý materiál – hrozí rozbití skleničky při dopadu

Granitové kuchyňské dřezy


Nerezový dřez

Kvalitní provedení by mělo být vyrobeno z chromniklové nerezové oceli, která obsahuje 18 % chromu a 10 % niklu.

  • Hladký povrch – prevence plísní a bakterií

  • Vhodné do gastro provozů

  • Odolnost vůči korozi, chemii i vysokým teplotám

  • Snadná údržba

  • Cena

  • Viditelné zaschlé kapky – kromě matné či tkané struktury

  • Riziko škrábanců

  • Nutná tloušťka alespoň 0,5 mm

Nerezové kuchyňské dřezy


Keramický dřez

  • Odolný vůči vysokým teplotám i chemikáliím

  • Stálá barevnost

  • Elegantní design

  • Hygienický

  • Silný náraz ho může poškodit

  • Vyšší cena

  • Menší tvarová různorodost

Keramické kuchyňské dřezy

Inspiraci, jak si co nejpraktičtěji zařídit kuchyň, se dočtete v našem článku Kuchyně.

Podle čeho vybrat

Délka, šířka a hloubka

  • Délku a šířku porovnávejte vždy s velikostí kuchyňské linky a spodní skříňky
  • Šířka skříňky vám vytyčí max. šířku dřezu
  • Odkapávací plocha může zasahovat už do jiného prostoru
  • Rozměr dřezu volte podle množství členů domácnosti a četnosti vaření
  • Hloubka by měla být alespoň 20 cm
  • Do mělčích dřezů se nevejdou velké kusy nádobí
  • Hloubku vyberte i dle výšky vaší postavy

Při výběru rozměrů počítejte také se sifonem, který zabere místo pod dřezem.

Výška dřezu

  • Výška kuchyňské linky se pohybuje okolo 86 cm
  • Dřez by měl o pár cm vyčnívat nad pracovní desku
  • Dlaněmi byste při umývání měli pohodlně dosáhnout na dno, aniž byste se museli hrbit
  • Pro postavy vyšší než 170 cm by měl být dřez umístěn ideálně ve výšce 95–105 cm

Ideální výšku dřezu zjistíte tak, že si stoupnete rovně a ruce ohnete před sebe do pravého úhlu. Správná výška dřezu je potom zhruba 11 cm pod jejich úrovní.

Výška postavy Výška pracovní desky od podlahy
150–160 cm 82 cm
160–170 cm 86 cm
170–180 cm 91 cm
180–190 cm 94 cm

Tloušťka materiálu

  • Tloušťku materiálu zohledněte v případě, že chcete dřez zapustit do desky
  • Čím je tloušťka větší, tím se vám budou hůře shrnovat drobky z linky přímo do dřezu
  • Nerezový dřez by měl dosahovat alespoň 0,5 mm tloušťky
  • Nerezové dřezy silné 1–1,2 mm jsou extrémně odolné a patří k nejkvalitnějším

Typ dřezu

  • Rohový dřez – funkčně vyplní nevyužitý roh, šetří místo pracovní plochy
  • Dřez s odkapávačem – pro odkládání nádobí, ideální do kuchyní bez myčky, ale i vícečlenné domácnosti
  • Dřez pod desku – vytvoří s pracovní linkou jednu linii, zapuštěný dřez zamezí zatékání vody pod desku
  • Celoplošný dřez – zčásti nahrazuje pracovní desku a zabírá větší plochu kuchyňské linky
  • Jednodřez - nejpoužívanější, může být i s odkapní plochou nebo s vaničkou
  • Dvoudřez – univerzální použití buď jako odkapávač, nebo vanička na čištění potravin

Záruka

  • Před nákupem zkontrolujte i délku záruky
  • V případě skrytých výrobních vad se vyplatí delší doba záruky než 24 měsíců
  • Záruka se nevztahuje na poškození, která si způsobíte sami nevhodným užíváním
  • Před použitím si vždy přečtěte doporučení výrobce

Příslušenství

Vodovodní baterie

Dávkovače mýdla

Síta

Odkapávače nádobí

Rady na závěr

Možnosti instalace dřezu

Provedení pracovní linky a celkový prostor kuchyně vám částečně odpoví na otázku instalace dřezu. Nejběžnějším způsobem je montáž dřezu na desku, kdy se do pracovní desky vyřeže otvor určený pro dřez, který se přesahující částí zachytí o okraj desky. Elegantnější variantu představuje možnost zapuštění dřezu pod desku. V tomto případě vám nebude na pracovní lince nic překážet a instalace se obejde bez zbytečných spár.

Pro kamenné a kompozitní pracovní desky se hodí varianta dřezu v rovině s deskou, kdy se dřez opírá o vyfrézované drážky v pracovní desce. Výsledný vzhled je na pomezí předchozích možností. Existuje také tzv. celoplošná varianta, která zcela nahradí část pracovní desky.

Rady k instalaci

Ať už jste zvolili jakékoli připevnění dřezu, musíte ho opatřit hydroizolací. Jinak se vlhkost dostane až k pracovní desce, kde mohou vznikat zdraví škodlivé plísně. U některých dřezů je těsnění součástí balení. Pokud ho v balení nenajdete, pořiďte si k zabránění prosakování vody bezbarvý silikon, který nanesete na styčnou plochu dřezu a desky. Pokud vám to prostory v kuchyni dovolí, zvažte umístění dřezu směrem k oknu nebo do prostoru.

Prostor pro dřez

Kolik prostoru můžete pro dřez vyčlenit? Do menší kuchyně se hodí spíše kompaktnější dřez, který nezabere příliš pracovní plochy. Pokud si dřez pořizujete do již existující kuchyně, vybírejte jeho rozměry podle šířky skříňky, do které dřez chcete vsadit. Ve větších kuchyních máte volnější ruku s výběrem, proto volte velikost podle vašich potřeb. Ty jsou závislé především na frekvenci mytí, přítomnosti myčky na nádobí a počtu členů v domácnosti.

Údržba

Údržba závisí především na materiálu, ze kterého je dřez vyroben. Pravidelným čištěním a speciální péčí prodlužujete životnost výrobku, proto si před pořízením daného modelu zjistěte, jaké nároky na údržbu má konkrétní materiál, případně model s jinou speciální povrchovou úpravou.

  • Umělý kámen (granit, tectonit) čistěte pomocí houbičky či jiného jemného prostředku, které zakápnete přípravkem na nádobí. Manipulace s drátěnkou a hrubým pískem by mohla povrch nenávratně poškodit.
  • Keramika nevyžaduje žádnou speciální údržbu. Na její vyčištění můžete použít jakýkoli čisticí prostředek, který používáte doma.
  • Nerezové dřezy vyžadují ideálně specializované čisticí prostředky na vodní kámen. K čištění nerezu byste neměli používat přípravky ani pomůcky abrazivního charakteru. Udržení leštěného povrchu si navíc žádá pravidelnou péči. Po každém mytí ho očistěte savým hadříkem a vytřete do sucha. Jen tak předejdete nežádoucím mapám z vodního kamene.